Covid-19 döneminde daha yoğun olmak üzere insanların ‘bağışıklık güçlendirme ve takviye vitamin alma’ isteğini de kullanarak internetten ilaç satışı yapılmaktadır. Pek çok ülkede olduğu gibi ülkemizde de giderek büyüyen eczane dışı ilaç satışı, halk sağlığı için ciddi bir tehlike oluşturmaya, sonu ölümle biten zararlar vermeye devam ediyor.
Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre internette satılan ilaçların yarısı sahtedir. Vatandaşlarımızın alıp kullandıkları ilaçlar hiçbir denetimden geçmemekte, üzerinde yazan ile içeriğini oluşturan etken maddeler birbirini tutmamaktadır. 2016 yılında Sağlık Bakanlığı ve Türk Eczacılar Birliği’nin birlikte yürüttüğü mücadele kapsamında ‘bitkisel/doğal olduğu belirtilen’, ‘cinsel güç arttırıcı ilaçlar’, ‘düşük ilaçları’, ‘zayıflama ilaçları’ gibi başlıklarla insan sağlığına son derece zararlı ürünler satan pek çok internet sitesine erişim engeli getirilmiştir. Ancak bu siteler isimlerini değiştirerek ya da özellikle pandemi döneminde ‘bağışıklık arttırıcı ürünler’e olan ilgiyi kullanarak satışlarını devam ettirmekteler.
İnternetten satılan ilaçların herhangi bir denetime tabi olmadığı unutulmamalı; “doğal” olarak pazarlanan ürünlerin etken maddelerinin kimyasal olabileceği ya da içinde herhangi bir etken madde bulunmayan ürünlerin satılabileceği göz önünde bulundurulmalıdır.
Eczaneden satılan ilaçlar Sağlık Bakanlığı’nın denetimi altındadır ve İlaç Takip Sistemi’ne kayıtlıdır, dolayısıyla sahte olması ya da kişiye zarar vermesi mümkün değildir. Gerek ilaçlar gerek farmasötik formdaki bitkisel ilaçlar ve gıda takviyeleri sadece eczacı inisiyatifinde ve danışmanlığında halka ulaştırılmalıdır.