ÖLÇÜ ALETLERİ MUAYENELERİ HAKKINDA


Bilindiği üzere İlçe Sağlık Müdürlükleri tarafından eczanelerimizde yapılan rutin denetimlerde, terazilerin ve kütle setlerinin muayene ve kalibrasyon işlemlerinin de tamamlanmış olması; yeni temin edilmiş ise ilgili faturaların ibraz edilmesi; mevcutta bulunanlar için ise muayene ve/veya kalibrasyon evraklarının bulundurulması talep edilmektedir.

3516 sayılı Ölçüler ve Ayar kanununun 15. Maddesinin (c) fıkrası gereğince; Beyanname vermeyen, damgası kopmuş, bozulmuş, damga süresi dolmuş ölçü aletlerini kullanan kişilere idari para cezası verileceği belirlenmiş olduğundan, meslektaşlarımızın konu hakkında azami dikkat göstermesi önemlidir.

2020 yılında başlatılan uygulama doğrultusunda gram takım kütle setlerinin muayene başvuruları, TSE'nin (Türk Standardları Enstitüsü)  https://basvuruportal.tse.org.tr/ adresi üzerinden 28.02.2020 Cuma  günü mesai bitimine kadar yapılması gerekmektedir. 

01.01.2020 tarihi itibariyle hassas kütleler ve kütle setlerinin muayeneleri Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından yapılacaktır. Başvurular  https://basvuruportal.tse.org.tr/ adresi üzerinden Şubat ayı sonuna kadar tamamlanması gerekmektedir.

Kütle setleri ve kütle muayeneleri TSE laboratuvarlarında yapılacaktır. Başvuruların alınmasını müteakip başvurunun yapıldığı ile göre muayenelerin yapılacağı laboratuvarlar belirlenerek ilgili kişilere bildirilecektir.

SIKÇA SORULAN SORULAR;

TSE’ye muayene başvurusu nasıl yapılır?

https://basvuruportal.tse.org.tr/  adresinden veya e-devlet üzerinden başvurular yapılabilmektedir.

Muayeneler nerelerde yapılacaktır?

- TSE laboratuvarlarında,

Aşağıda tanımlı ekipmanları sağlaması halinde imalat yerlerinde,

Gerekli Ekipmanlar

a - Muayenede kullanılacak referans kütleler: Kütlelerin muayenelerinde etalon olarak kullanılan kütlelerin doğruluk sınıfı, OIML R 111-1: 2004 (E) rehber dokümanında belirtilen şartlara uygun olmalıdır. Referans kütle olarak, muayene edilecek kütlenin OIML R 111-1: 2004 (E) rehber dokümanına göre bir üst sınıfı durumundaki kütle kullanılır.

b - Muayenede kullanılacak komparatör terazi: Komparatör terazi belirsizlikleri ve sapmaları OIML G 1-100:2008 Guide to the expression of Uncertainty in Measurement (GUM) veya EA-4/02 Evaluation of the Uncertainty of Measurement in Calibration dokümanlarına uygun olmalıdır.

Komparatör terazi çözünürlük (iki art arda gelen değerler arasındaki farkın kütle birimindeki tanımlanmış değeri) değeri muayenesi yapılacak kütlenin belirsizlik (U) değerinin üçte birini geçmemelidir.

c - Muayenede kullanılacak yardımcı referans cihazlar: Sıcaklık, nem ve basınçölçer, muayene yapılan sıcaklık, nem ve basınç aralıklarını kapsayacak şekilde olmalıdır. Muayenesi yapılacak kütle, komparatör terazilerde belirlenmiş alanlara yerleştirilirken çıplak elle temas edilmez. Bu amaçla eldiven, özel antistatik cımbız ve maşa kullanılır. Referans cihazların temizliği için alkol, saf su, pamuklu bez vb. kullanılır.

TSE laboratuvarlarında yapılacak olan muayeneler için planlama sonrası muayene yapılacak laboratuvarlar (Ankara, BUrsa, İstanbul  vb.) ilgili kişilere bildirilecektir.

Kütle seti içindeki ağırlıkları tek tek gönderebilir miyim?

Ağırlıklar tek tek gönderilmeyecektir. Set olarak gönderilecektir. Set içerisinde eksik ağırlık olmamalıdır.