Değerli Meslektaşlarımız,
Tüm dünyayı etkileyen Covid-19 pandemisine karşı verilen sağlık mücadelesinin önemli bir halkasını eczacılar oluşturuyor. Türkiye genelinde 26 bin 719 eczanemizle; kamu ve özel sektördeki 40 bin üyemizle; eczanelerimizde çalışan 65 bin çalışma arkadaşımızla kesintisiz ilaç ve sağlık danışmanlığı hizmeti veriyoruz. İlimizde de 380 eczanemiz, kamu hastanelerinde 80’e yakın eczamız ve 1.500 eczane çalışanımızla bu mücadelenin önemli bir yerindeyiz. Bu zorlu süreçte meslektaşlarımızı kaybetmenin derin üzüntüsünü de yaşıyoruz.
Diyarbakır Eczacı Odası olarak sürecin başından itibaren meslektaşlarımızın hem sağlığının hem de maddi çıkarlarının korunması için çalışmalar yaptık. Bununla ilgili Diyarbakır İl Valiliği, Pandemi Kurulu, Hıfzıssıhha Kurulu, Büyükşehir ve İlçe Belediyeleri, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası ile sürekli görüşmeler içindeyiz. Meslektaşlarımızdan gelen talepleri bir ağızdan ileterek hem bizlerin hem de hastaların en az riske maruz kalmalarını sağlayan önlemler ile ilgili bir trafik yürütüyoruz. Alınan ya da alınmasını talep ettiğimiz kararların uygulanmasında meslektaşlarımızın zarar görmemesi için çabalıyoruz.
Bu doğrultuda;
Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere tüm ilçe belediyelerine eczanelerimizin yetkili ekiplerce dezenfekte edilmesi için resmi başvuruda bulunduk. İsteğimiz olumlu karşılanarak eczanelerimizde dezenfekte işlemi başlatıldı.
Her eczanemize, personelin kullanması için koruyucu ekipman olarak siperlik, koruyucu gözlük ve maske dağıtımını ücretsiz gerçekleştirdik. Yaptığımız koruyucu tulumların dağıtımı da yakında yapılacaktır.
Bağlar Halk Eğitim Merkezi iş birliği ile uygun fiyatlı maske temin ederek tüm eczanelerimizde sabit fiyat uygulaması ile satışa sunduk. Hem tedarikçi firmaların fiyat yükseltme baskısını hem de eczacılarımızın yüksek maske fiyatlarından haksız yere sorumlu tutulmalarını engellemeyi hedefledik.
Her eczanemize eczane içinde hastaların uyması gereken kulları gösteren uyarı afişlerin dağıtımını gerçekleştirdik.
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ile yaptığımız görüşmeler sonucunda eczacı ve eczane çalışanlarının ulaşım hizmetlerinden ücretsiz yararlanmasını sağlayan kimlik kartlarını hazırlatıp, kendilerine ulaştırdık. Sokağa çıkma yasağında da eczane çalışanları bu kimlikle evlerinden çıkabiliyorlar.
Sıralı dağıtıma tabi ilaçlara ulaşımda hasta mağduriyeti yaşanmaması; hastaların bu ilaçları temin edebilmek için eczaneleri dolaşıp bulaş riskini arttırmamaları; eczanelerimizin güçlük yaşamaması için limit artışları yaparak artış miktarını eczanelerimize bildirdik.
Meslektaşlarımızın iş yükünü hafifletmek amacıyla C Grubu Sıralı Dağıtım Reçetelerinin elektronik ortamda onaylanabilmesini sağlayan E-İcmal Onay sistemine geçtik.
Eczanelerimizin faydalanabileceği ekonomik destekler hakkında bilgi edinmek için Mali Müşavirler, Muhasebeciler, Bankalar ve Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odasıyla görüşmeler yaparak derlediğimiz bilgileri meslektaşlarımızın faydalanabilmesi için oda web sayfamızda paylaştık.
Diyarbakır İl Valiliği ve Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğü’ne yapmış olduğumuz başvuru ile eczane çalışma saatlerimizi, ilçelerde hafta içi 09.00-17.00, merkezde ise hafta içi 09.00-18.00 olarak, cumartesi ise sadece nöbetçi eczanelerimizin hizmet vermesi şeklinde düzenledik
Karantina altına alınarak mesleğini icra edemeyen ve eczanesi kapalı kalan meslektaşlarımıza karantina süreci boyunca uygulanmak üzere bu durumlarını belgeleyen evrakları ile Odamıza başvurmaları halinde -TEB’in ekonomik desteğinin yanı sıra- 5.000 TL nakdi yardım yapmayı yönetimimizce karara bağladık.
Odamız tarafından Ankara SSGM ile yaptığımız görüşmeler sonucu; Covid-19 Salgını nedeniyle yeni açılan ve devir yapan eczacılarımızın SGK sözleşmeleri yapmaları için Ankara SSGM’ne gitmesine gerek kalmadan sözleşmeleri ve evraklarının odamız tarafından gönderilmesi anlaşmasına varıldı.
Bu zor günleri hep birlikte yeneceğiz.
Diyarbakır Eczacı Odası olarak meslektaşlarımızın yanındayız.
15 Nisan 2020
TEB 11. Bölge Diyarbakır Eczacı Odas
Yönetim Kurulu adına Başkan
Ecz. Mahmut Sert